Literatura, zdroje
Primární zdroje
- Kuchařská kniha od Alžběty Lidmily z Lisova vydaná v roce 1661.
Alžběta Ludmila Tenanglovna byla vdaná za Rudolfa Adama, barona z Lisova a na Novém Strahově. Zveřejněné recepty částečně čerpala v jiných kuchařských knihách, zejména německých. Část také vyslyšela u šlechtičen, přítelkyň a na knížce se podílela i šafářka ze dvora.
- Počíná se lékařská kniha o rozličných nemocech proti nim remedia z mnohých kněch zebraná a do tito knichi vepsaná. Kniha sepsaná v poč.17st.
Samostatnou částí je kapitola Kniha kuchinská cukrová o všelijakých kaších, polívkách, krmích, dortích, marcipáních, koláčích, piškotích, preclících a o všelijacícj takových dobrých věcí.
- Strahovská kniha kuchařská od Jiřího Evermoda Košetického (přesný název Kniha kuchařská od Evermonda Košetického sepsaná). Napsaná byla někdy na konci 17.století.
- Kniha kuchařská, v které se pro paměť lidskou o rozdílných krmích masitých, tak také krmí postních, jích, kaších a polívek. Neznámý autor, kniha vydaná v Praze u Kateřiny Koniášové v roce 1712.
.
Sekundární zdroje
- BERANOVÁ, M. Jídlo a pití v pravěku a ve středověku. Praha: Academia, 2005. (recepty i ze 17.století)
- IMBACH, J. Tajemství klášterní kuchyně. Pikantní epizody a chutné recepty. Praha: Portál, 2005.
- GUTH, J.,S.: O hostinám a hodokvasech jindy a jinde, 1918
- GUTH, J.,S.: O jídle a pití jindy a jinde. 1918
- PAŘÍKOVÁ, M., CIPROVÁ, I. Dobrá kuchařka českých šlechticů a měšťanů od gotiky po baroko. Praha: Svatat, 1995.
- WINTER, Z. Kuchyně a stůl našich předků. Praha, 1892
- ZÍBRT, Č. Staročeské umění kuchařské. Praha, 1927